Johannes Passion 2024

Ticketprijs vanaf 15,00
Aanvang
15:30 uur

Palmzondagmiddag 24 maart om 15.30 uur in de Willibrorduskerk van Deurne door koor en orkest Eik en Linde uit Amsterdam onder leiding van Henk Verhoef.

Het zal de allereerste keer zijn dat de Johannes in Deurne wordt uitgevoerd. De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach is in Nederland niet zo bekend als zijn Matthäus Passion. Toch is dat niet terecht. Bovendien: Op 7 april 2024 is het driehonderd jaar geleden dat de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach voor de eerste keer werd uitgevoerd.

De muziek behandelt het lijden en sterven van Jezus volgens het Evangelie van Johannes. Bach schreef het in 1724 (precies driehonderd jaar geleden!) om ze op Goede Vrijdag uit te kunnen voeren. Bach volgt vrijwel letterlijk de teksten van het evangelie volgens Johannes. Jezus is bij Johannes meer een handelende persoon en minder profeet en leraar.

Omdat het lijdensverhaal van Johannes korter en beknopter is dan dat van Matthäus, duurt de Johannes Passion ook een uurtje korter dan de Matthäus Passion. Er zijn in Nederland steeds meer koren die er een traditie van maken het ene jaar de Matthäus en het andere jaar de Johannes uit te voeren.

Barokensemble en koor Eik en Linde

is opgericht in 2000 en bestaat uit professionele musici die elkaar gevonden hebben in hun liefde voor de barokmuziek en hun streven om die uit te voeren op een manier die recht doet aan de oorsprong. Zij spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. Het eigen Eik en Linde koor, bestaande uit zeer goede amateurzangers werkt mee aan deze uitvoeringen. Zes sopranen uit Deurne zullen zich voegen bij het koor van Eik en Linde. Leider en continuo-speler bij de Johannes Passion is Henk Verhoef.

Henk Verhoef

studeerde orgel in Amsterdam en Parijs. Hij is organist van De Nieuwe Kerk en organist en beiaardier van de Vrije Universiteit. Voor de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën redigeerde hij de monografieën over de Nieuwe Kerk, het Garrels-orgel van Purmerend en het oude orgel van de Utrechtse Nicolaikerk. Hij is adviseur bij restauraties. Behalve organist en beiaardier is Henk Verhoef ook koordirigent. Hij is stadsbeiaardier van Woerden en Monnickendam. In de laatste stad bespeelt hij de oudste beiaard ter wereld.