Nacht van het Witte Doek

Aanvang
11:00 uur

Film Festival – Nacht van het Witte Doek

In het weekend van 25/26/27 augustus is alweer de 32-ste editie van de Nacht van het Witte Doek. In alle jaren is het festival uitgegroeid tot een absolute blijver op de evenementenkalender van Deurne. De trots is groot, dat we iedereen uit Deurne en vele gasten uit de regio en daarbuiten, een breed cultureel programma kunnen bieden met vooral film en alles wat daarbij past; kortom een veelzijdig filmfestival.

De Nacht van het Witte Doek is een meerdaags gratis, vrij toegankelijk filmfestival met een groot randprogramma. Kom op tijd want vol=vol. Sommige binnen locaties hebben een beperkt aantal zitplaatsen.

Hieronder staan alle films die op zondag 27 augustus 2023 te zien zijn in Cultuurcentrum Deurne.


FILMCOLLEGE: Masterclass: Geschiedenis van de film door Twan Arts
Locatie: CCD Kleine Zaal (binnen)
Aanvang: 11.00 uur
Lengte: 50 minuten
Genre: Open college met beelden
Docent: Filmdocent/schrijver Twan Arts, werkzaam oa voor HBO opleidingen
Filmdocent Twan Arts gaat onder de titel “De kleine geschiedenis van het grote witte doek” in op vragen als: Wie is de uitvinder van film? Hoe is het maken van en kijken naar film door de jaren heen veranderd? En waar ligt de toekomst voor de cinema? Twan Arts probeert antwoord te geven op deze en andere vragen. Aan de hand van iconische films en memorabele scenes neemt hij je mee in de magische wereld van het witte doek. Twan Arts verzorgt ook masterclasses in filmhuizen en ziet het als zijn missie om de liefde voor film te verspreiden waar hij maar kan. Eerder dit jaar verscheen van zijn hand het boek “Het lijkt wel een film!”. Het boek kan na de Masterclass gekocht worden en wordt op verzoek gesigneerd door de schrijver.


THE BAD GUYS
Filmtitel: The Bad Guys (2022, 6+)
Locatie: CCD Grote Zaal (binnen)
Aanvang: 12.00 uur
Lengte: 100 minuten
Genre: Animatie / Komedie
Regisseur: Pierre Perifel
Met de stemmen van: Rayen Panday, Gijs Naber, Frank Lammers
Mr. Wolf is een zakkenroller, Mr.Snake kraakt de kluizen, Mr.Shark zorgt voor de vermommingen, Mr. Piranha is de krachtpatser en Mrs.Tarantula is de hacker. Samen vormen ze De Slechte Jongens, een crimineel team dat nog nooit is gepakt, tot vandaag. Mr.Wolf sluit een deal waarin ze beloven goed te worden, zodat ze niet de gevangenis in hoeven. Maar ze zijn niet van plan zich aan hun belofte te houden.


DE PHILIPS DYNASTIE: Unieke festivalpremiere documentaire over de Familie Philips
Filmtitel: De Philips Dynastie, de Nederlandse geschiedenis
van een internationaal bedrijf
Locatie: CCD Grote Zaal (binnen)
Aanvang: 14.00 uur
Lengte: Film 90 minuten, plus inleiding, nagesprek en pauze, totaal 160 min
Genre: Documentaire
Acteurs: Sander Schimmelpenninck en Eline Hintzen
De documentaire De Philips Dynastie vertelt de geschiedenis, het heden en de toekomst van de familie Philips. Eline Hintzen is de achterkleindochter van Frits Philips en tot haar 12e heeft ze gewoond op Landgoed De Wielewaal in Eindhoven. Na de dood van Frits in 2005 veranderde er veel in haar leven. Ze ging verhuizen en woonde niet meer op het grote landgoed. Het verhaal wordt verteld aan de hand van authentieke filmfragmenten en interviews met betrokkenen, vanuit twee hoofdrolspelers: Eline Hintzen en Sander Schimmelpenninck. Sander is jarenlang hoofdredacteur geweest van Quote en vroeg zich af waarom de familie Philips nooit in de buurt van de Quote 500 kwam. Zo’n bekend merk wereldwijd, maar de familie Philips had geen grote kapitalen. Sander gaat op zoek naar de zakelijke kant van de familie Philips en Eline gaat op zoek naar wat Frits nu heeft betekend voor de stad en haar inwoners. Het is een open en verrassende inkijk in het bedrijf en de familie Philips. Verschillende interviews in de documentaire zijn gedaan door de bekende columnist Sander Schimmelpenninck, zo spreekt hij met de twee zonen van Frits en Jan Timmer. De documentaire is afgelopen maand uitgebracht in delen op internet en beleeft in Deurne bij de Nacht van het Witte Doek haar festivalpremière. De film wordt ingeleid door Daan Willekens (producent/regisseur) en Eline Hintzen (achterkleindochter van Frits Philips). Er is een pauze en na de film gaat Stijn Westrik met beiden in gesprek met het publiek.


FILMS OVER KASTEEL DEURNE. Met inleiding en nagesprek.
Filmtitel: Het Groot Kasteel van Deurne (2022, AL)
Locatie: CCD Kleine Zaal (binnen)
Aanvang: 12.30 uur
Lengte: Film 25+20 min, plus nagesprek, totaal 70 minuten
Genre: Twee educatieve films, voor gezinnen met
kinderen basisonderwijs
Regisseur: Frans van der Pas, tevens initiatiefnemer
Opnamen: Henk Goorts, tevens mederegisseur
De eerste film (25 min) is een informatieve en interactieve film over de geschiedenis van het Groot Kasteel van Deurne. De tweede film vertelt het spannende verhaal (20 min) van zo’n 350 jaar geleden over Meindert en zijn zusje Anne. Als Meindert op een avond samen met zijn vader gaat stropen in het jachtgebied van de kasteelheer (het huidige Walsberg), slaat het noodlot toe: de vader van Meindert wordt betrapt en belandt in de kerker van het Groot Kasteel. Er volgt een proces bij het Dinghuis, waarbij Anne en Meindert angstvallig de ontwikkelingen volgen. Vanaf 2007 tot 2022 heeft Frans van de Pas op locatie vertelvoorstellingen verzorgd over dit stukje Cultureel Erfgoed van Deurne voor de middenbouwgroepen van de Deurnese basisscholen. Door deze verfilming blijft deze vorm van cultuureducatie tot in lengte van dagen behouden voor de Deurnese basisscholen. De vertoning begint met een korte inleiding. Na de twee films worden Frans van de Pas (regisseur) en Pieter Koolen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) geïnterviewd over het belang van educatie over het Cultureel Erfgoed van de regio. Tenslotte worden de twee films aangeboden aan de basisscholen van de gemeente Deurne.