Nacht van het Witte Doek 2022

Nacht van het Witte Doek

Nacht van het Witte Doek staat er in 2022 goed op, met een fantastisch thema “De Nacht verlicht” en een primeur “Film Talent Award Brabant” voor de beste Brabantse afstudeerfilm van het jaar.

Na enkele lastige coronajaren kunnen we dit jaar weer een ouderwets binnen/buiten festival organiseren.

Het thema “De Nacht verlicht” drukt dat in meerdere opzichten uit. Cultuur brengt verlichting in donkere tijden en verbindt.
De openingsact op vrijdagavond op de Markt, het kinderprogramma “Spelen met licht” en de aankleding van de Markt zorgen ervoor dat de Nacht letterlijk verlicht.

Festivalsfeer in CCD

In het weekend is het Cultuur Centrum een bijzondere festivallocatie. Verdeeld over het weekend kunnen bezoekers terecht voor verschillende activiteiten. Op zaterdag is de uitreiking van de eerste Film Talent Award Brabant, er zijn op alle dagen films en op zondagmiddag is er een kinderprogramma “Light painting”.

Op zaterdag met optreden van duo Kaag/Tsolova. Dani Kaag op piano en Sami Tsolova gitaar/zang. Ze maken muziek tussen alle programmaonderdelen door, zodat bezoekers even kunnen blijven hangen en iets drinken aan de bar.

Kinderen spelen met licht

Op zaterdagmiddag 27 augustus van 13:30 uur tot 15:30 uur kunnen kinderen buiten (winkelgebied Wolfsberg) op “ontdekkingsreis met hun mobiel”. Kinderen tussen 7 en 12 jaar kunnen zich opgeven via de website www.nachtvanhetwittedoek.nl. Ze gaan dan in kleine groepen onder begeleiding van een ervaren fotograaf het centrum met andere ogen bekijken. En ze gaan verrassende foto’s maken met hun camera of mobiel. Zorg dat de accu of batterij goed is opgeladen! Na opgave krijgen de deelnemende kinderen bericht over tijd en plaats van verzamelen.

Aanmelden

De Gezichten van Parkinson (film & interviews met enkele makers en betrokkenen)

Aanvang: 13:00
Locatie: Martinetzaal/Kleine zaal

“De gezichten van Parkinson” wil laten zien wat voor impact Parkinson heeft. Niet alleen op diegene zelf, maar ook op zijn of haar naasten. Want nog steeds zien veel mensen deze ziekte als alleen trillen, maar wat doet deze ziekte nu echt? En hoe blijf je positief, als je deze slopende ziekte krijgt?

Green tales of the city

Aanvang: 13:00
Start nabespreking olv Mat Schatorjé: 14:20
Locatie: Rabocultuurzaal/Grote zaal

Trailer

Nacht van het Witte Doek programmeert voor het Platform Global Goals Deurne een film rond een van de goals-thema’s; dit jaar is dat duurzaamheid in de breedste zin van het woord met de documentaire “Green Tales of the City”; met een humoristische, optimistische blik op deze beweging.

We hoeven nog niet aan de anti-depressiva als het gaat om het redden van onze planeet. De Nederlandse documentairemaker
Gwen Jansen geeft met deze film een optimistisch inkijkje in de duurzaamheidsbeweging in ons land. Deze wordt in rap tempo krachtiger en omvangrijker. Het decor wordt gevormd door vijf steden die zich inzetten voor het vergroten van de duurzaamheid en leefbaarheid in hun stad. Zo zijn er diverse projecten in de Green Capital Nijmegen, maar ook in Utrecht, Amsterdam, Leeuwarden en Rotterdam.

Als kijker volg je van binnenuit de verhalen van buitengewoon bevlogen en gedreven mensen, die allen grootse, vernieuwende projecten zijn gestart om zoveel mogelijk andere Nederlanders positief te activeren om milieubewuster te leven. In deze inspirerende docu zien we ‘on the job’ hoe ze dit proberen te doen, welke samenwerkingen ze opzoeken en voor welke grote uitdagingen ze soms komen te staan.

De Peel shake

Aanvang: 15:30
Locatie: Martinetzaal/Kleine zaal

Regisseur Rob Smit maakte met leerlingen van groep 8 Basisschool De Peelparel (Helenaveen) een streetmovie.

Het verhaal: bijna 30 jaar na de laatse aardbeving treft het noodlot de leerlingen van De Peelparel. Alle leerlingen zijn verdwenen in een diep gat. Magische stenen, apen en wonderlijke dieren staan garant voor 100 minuten avontuur. Rob Smit biedt aan scholen uit de regio jaarlijks dit soort projecten aan bij het verlaten van de basisschool.

Mijn vader is een vliegtuig

Aanvang voorfilm met interview makers en nawoord door TEJO Huis: 19:00
Aanvang hoofdfilm: 19:25
Locatie: Martinetzaal/Kleine zaal

Voorafgaand aan de hoofdfilm wordt er een korte voorfilm (8 min) vertoond “Movie without a name”, gemaakt door KeiThuis, Quint van de Heuvel, Pien Vogels en Oumnia Bouterfas. Idee en uitvoering ism TEJO huis en LEV Groep. Een korte docu opgenomen in Deurne over wat jongeren beweegt en hoe ze moeilijke momenten overwinnen.

Trailer

Wanneer haar moeder plotseling overlijdt slaan bij de geslaagde veertiger Eva de stoppen door. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd – waarin de kleine Eva bang was voor haar onberekenbare, psychotische vader – komen weer naar boven en Eva raakt de grip op de werkelijkheid kwijt. Haar grote angst is dat ze haar vader achternagaat, die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting zit. Sterk spel van Schaap als Eva en Bokma als haar nog steeds gevaarlijke vader, maar ook een soms wat al te nadrukkelijk scenario, dat gebaseerd is op Beumers eigen, gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017.

Persona non grata

Aanvang: 21:30
Locatie: Martinetzaal/Kleine zaal

Trailer

Boerendochter Irina ontvluchtte ooit het platteland van Jutland om schrijfster te worden in Kopenhagen. Na jaren afwezigheid keert ze terug voor de bruiloft van haar broer. Tot haar schrik blijkt de aanstaande bruid een buurmeisje dat haar vroeger terroriseerde. Dit Deense drama doet qua stijl en plot wat denken aan de Dogma-klassieker Festen, maar is liever en minder intens. De hipsters-versus-boerenkinkels-thematiek had soms subtieler gekund, maar debuterend regisseur en scenarist Jespersen brengt er toch ook mooie nuances in aan. Een hoopvol verhaal in gepolariseerde tijden.

 

Bekijk het volledige programma van de Nacht van het Witte Doek hier