Ekaterina Levental

Ticketprijs vanaf 13,50
Aanvang
20:15 uur

Schoppenvrouw

In Schoppenvrouw vertelt Ekaterina Levental het verhaal van haar oma en vier vrouwen van dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya. 5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés en 5 vrouwen, complex en ongrijpbaar.

Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen, die zich vrijvochten van het lot. En met succes. Maar dat succes werd een legende die hen – opnieuw – gevangen hield. Schoppenvrouw laat het gevecht tussen mens en legende zien, en hoe deze krachtige vrouwen dàt gevecht verloren.

Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. En een verhaal over de angst, die steeds weer de vrijheid blokkeert. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, en om te mogen veranderen.

Ekaterina Levental vertelt dit verhaal in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde.  Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen. In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn. Die tegenstrijdigheid herkennen we, kracht en onmacht, in het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert. In die intimiteit zal Ekaterina deze vijf vrouwen oproepen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken. Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek.

Schoppenvrouw is deel van een autobiografisch drieluik (De Weg – De Grens – Schoppenvrouw). De eerste twee delen speelde zij in de museumtuin van De Wieger Deurne.


Prijs is inclusief pauzedrankje.