Jan-Willem Rozenboom

Ticketprijs vanaf 22,05
Aanvang
20:30 uur

Jan-Willem Rozenboom – Goldbergvariaties van J.S. Bach

Door zijn persoonlijke inleiding wordt het luisteren naar dit meesterwerk een ware belevenis.

Het lijkt een sprookje en misschien is het dat ook wel. De overlevering wil dat de componist J. S. Bach 30 variaties schreef op een aria, op verzoek van een Russische graaf die leed aan een hardnekkige slapeloosheid. De graaf liet een jonge musicus in zijn dienst, Johann Gottlieb Goldberg, om vervolgens de variaties te spelen om de last van zijn doorwaakte nachten te verlichten. De door Bach gecomponeerde stukken die in 1741 werden uitgegeven zouden daarom voortaan de naam van de vertolker dragen: de Goldbergvariaties. Het resultaat is een meesterwerk, waarvan het vertolken ook de hand van een meester vergt.

Die meester is Jan-Willem Rozenboom (1974), in het dagelijks leven al 30 jaar bekend als de pianist en componist van zanger Guus Meeuwis. Samen met hem schreef hij vele hits, waaronder Toen ik je zag, Brabant en Tranen gelachen. Minder bekend was dat Rozenboom ook een van de meest getalenteerde klassieke pianisten van Nederland is. Hij voltooide in 2003 de masteropleiding van de legendarische Rian de Waal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sindsdien bekwaamde Rozenboom zich, naast zijn loopbaan in de popmuziek, elf jaar lang in de Goldbergvariaties – een onderneming waaraan slechts weinig pianisten zich wagen. Want het vertolken van Bachs meesterwerk vergt grote techniek, virtuositeit en muzikaliteit. Jan-Willem Rozenboom bewijst in ruime mate over alle drie deze eigenschappen te beschikken.

De variaties werden in 2014 opgenomen. Nu, tien jaar later, staat deze compositie weer op het programma en zijn ze door de (incubatie)tijd gerijpt. Rozenboom is nu nog beter in staat de schoonheid van dit werk te laten horen.


De voorstelling van Jan-Willem Rozenboom is één van de geselecteerde Connectie voorstellingen
Als Connectie ontvang je twee gratis tickets voor één of twee van de drie geselecteerde Connectie voorstellingen. Lees hier alle informatie over het Connectie lidmaatschap.


Deze voorstelling vindt plaats in de Rabo Cultuurzaal. De Rabo Cultuurzaal is de grote zaal op de begane grond. De ticketprijs is inclusief pauzedrankje.

Gezellig naborrelen?
Via de bestelomgeving heb je de mogelijkheid om een ‘na de voorstelling’ arrangement te reserveren. Één arrangement is voor twee personen en bestaat uit een borrelplank en een tafel in Gastrobar bijC. Dit arrangement is tot 5 werkdagen voorafgaand het evenement te bestellen.